Barátaink a Jó zsírok
Sokáig igazi mumusnak számított a zsír a táplálkozásban a kutatásoknak köszönhetően ez mára megváltozott Igenis fontos szerepe van a zsírbevitelnek, de nem mindegy milyen zsírokat fogyasztunk
A telített zsírsavak és a transzzsírsavak rendszeres, mértéktelen fogyasztása szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet
A telítettlen zsírsavak azonban kifejezetten fontosak szervezetünk megfelelő működésének érdekében energiát adnak, segítik a hormonháztartás egyensúlyát és a központi idegrendszert is erősítik
Ebbe a csoportba tartozik a két esszenciális zsírsav: az omega-3 és az omega-6, melyeknek számos jótékony hatása van: gyulladásgátlás, sejtek oxigénellátása, energiaszint növelése
Nem mindegy azonban, hogy miből mennyit fogyasztunk! Ideális esetben az omega-3 és omega-6 aránya 1:1 és 1:4 között van
Mutatunk néhány ételt, amit mi előszeretettel fogyasztunk a mindennapokban
lazac az egyik legjobb omega-3 forrás, rendszeres fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
avokádó telítettlen zsírsavakban gazdag, ezen kívül magas antioxidáns tartalmú, valamint K-vitamint, C-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz
extra szűz olivaolaj segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, az emésztésre is jótékony hatással van
olajos magvak egészséges nassolnivaló, azonban a mértékre figyeljünk, mert az olajos magvakban omega-6 zsírsav is bőséggel található, maximum egy maréknyit fogyasszunk belőle naponta
étcsokoládé magnéziumban, vasban és antioxidánsokban is gazdag – a mértéket 1-2 kockánál maximáljuk
tojás már kutatások is bizonyítják, hogy a vér koleszterinszintjét nem befolyásolja a tojásban található koleszterin – fontos, hogy háztáji, kapirgálós tojást fogyasszunk > omega-3 zsírsavban gazdag és kolintartalma segíti a máj és az agy működését is