Cöliákia

Cöliákia

Cöliákia🥖

Ma már senkinek nem kell bemutatni a lisztérzékenységet, amely szintén egy autoimmun betegség👉🏻tehát a szervezet saját egészséges sejtjeit támadja😣

A gabonafélékben található fehérje, a glutén, pontosabban a glutén egyik eleme, a gliadin indítja el az autoimmun folyamatot💡
Ez a vékonybél bolyhainak pusztulásával, gyomor- és bélrendszeri bántalmakkal, egyéb ételintoleranciákkal jár együtt🤯

Leggyakoribb tünetei a krónikus hasmenés, puffadt has, étvágytalanság, hirtelen fogyás, nagy tömegű, világos és bűzös, zsírfényű széklet. Emellett bőrbetegségek, állandó fáradtság, levertség is együtt járhat a tünetekkel☝🏻

Néhány éve a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) is egyre többen kezdik felfedezni magukon👉🏻ez azonban gyógyítható, a cöliákiával ellentétben.
NCGS az emésztőrendszert is érintő betegségek, vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki👉🏻ilyenkor a bélfal áteresztő képessége megnő és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe👉🏻ez védekező reakciót vált ki az immunrendszerből és támadni kezdi a szervezetet❌
Ez esetben társbetegségek sincsenek és genetikai eltérés sem megfigyelhető. A panaszok a glutén tartalmú ételek fogyasztása után pár órával jelentkeznek, míg cöliákia esetén ez napokkal, hetekkel később is megtörténhet❗️

A kezelést tekintve mindkét esetben gluténmentes diétát kell tartani☝🏻
Cöliákia esetén egész életen át és fokozottan oda kell figyelni arra is, hogy nem érintkezett-e az ételünk bármilyen gluténtartalmú élelmiszerrel☝🏻

NCGS-nél pedig az egyénre szabott gluténmentes étrend mellett pre- és probiotikumokkal elősegíthető a bélrendszer regenerálódása🦠

www.honu.hu

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!