Cöliákia
Cöliákia
Ma már senkinek nem kell bemutatni a lisztérzékenységet, amely szintén egy autoimmun betegségtehát a szervezet saját egészséges sejtjeit támadja
A gabonafélékben található fehérje, a glutén, pontosabban a glutén egyik eleme, a gliadin indítja el az autoimmun folyamatot
Ez a vékonybél bolyhainak pusztulásával, gyomor- és bélrendszeri bántalmakkal, egyéb ételintoleranciákkal jár együtt
Leggyakoribb tünetei a krónikus hasmenés, puffadt has, étvágytalanság, hirtelen fogyás, nagy tömegű, világos és bűzös, zsírfényű széklet. Emellett bőrbetegségek, állandó fáradtság, levertség is együtt járhat a tünetekkel
Néhány éve a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) is egyre többen kezdik felfedezni magukonez azonban gyógyítható, a cöliákiával ellentétben.
NCGS az emésztőrendszert is érintő betegségek, vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat kiilyenkor a bélfal áteresztő képessége megnő és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbeez védekező reakciót vált ki az immunrendszerből és támadni kezdi a szervezetet
Ez esetben társbetegségek sincsenek és genetikai eltérés sem megfigyelhető. A panaszok a glutén tartalmú ételek fogyasztása után pár órával jelentkeznek, míg cöliákia esetén ez napokkal, hetekkel később is megtörténhet
A kezelést tekintve mindkét esetben gluténmentes diétát kell tartani
Cöliákia esetén egész életen át és fokozottan oda kell figyelni arra is, hogy nem érintkezett-e az ételünk bármilyen gluténtartalmú élelmiszerrel
NCGS-nél pedig az egyénre szabott gluténmentes étrend mellett pre- és probiotikumokkal elősegíthető a bélrendszer regenerálódása
www.honu.hu