K-vitamin
K-vitaminszerepe igen széleskörű szervezetünk számára, ezért összegyűjtöttük legfontosabb feladatait ennek a zsírban oldódó vitaminnak
legfontosabb feladata, hogy szabályozza a véralvadást és olyan erős hatást tud kiváltani, hogy egyes véralvadásgátló gyógyszerek hatását is befolyásolhatja, ezért használata előtt érdemes orvossal konzultálni
a csontok növekedéséhez, regenerálódásához is hozzájárul, együttműködve a D-vitaminnal
segíti a máj méregtelenítő funkcióját
csökkenti az érelmeszesedés kialakulását, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát
a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik ugyan, de nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben
két formája közül a K1-vitamin zöld leveles növényekben (káposztafélék, brokkoli, spenót, kelbimbó, uborka, cukkíni) található meg, illetve spirulina és árpafű porban is
a K2-vitamint pedig a megfelelő előanyagok segítségével a bélbaktériumok képesek előállítani a vastagbélben
a férfiaknak 120mcg a napi szükségletük, míg a nőknek 90mcg is elegendő változatos táplálkozással, zöld levelesek fogyasztásával egyszerűen tudjuk fedezni szervezetünk K-vitamin szükségletét
fogyasszunk a felsorolt élelmiszerek mellé olajokat is (olíva, repce), mert ezekben oldódik a legjobban