omega - 3
Az omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen egy egészséges szervezet számára
Azonban figyelnünk kell a megfelelő omega-3 - omega-6 kiegyensúlyozott aránya
Ez ideális esetben 1:1 és 1:4 között van
Sajnos manapság az arány igencsak eltolódott 1:8 – 1:32 közötti is lehet akár, és ez számos betegséget idézhet elő
Az omega-3 zsírsavakból gyulladáscsökkentő hatású hormon-szerű anyagok termelődnek sejtjeinkben, az omega-6 zsírsavak túlfogyasztása azonban gyulladásokhoz vezethetnek
A növényi olajok, takarmányozott állatok zsírjai omega-6-ban gazdagok, ezek használata kerülendő
Mit tehetünk annak érdekében, hogy az egészséges arányt visszaállítsuk?
Egyrészt csökkentsük az omega-6-ban gazdag élelmiszerek fogyasztását, fogyasszunk lehetőség szerint hetente sósvízi halakat, herkentyűket, algát – valamint étrendkiegészítőt is alkalmazhatunk
A megfelelő omega-3 – omega-6 arány
Erősíti az érrendszert és a szív működését
Javítja a koncentrációt és a memóriát
Csökkenti a depresszió esélyét
Gyulladásgátló hatású
Elengedhetetlen az agy fejlődéséhez – a magzatok fejlődéséhez is nagyban hozzájárul