Q10
Számos kozmetikai reklámban találkozhattatok már a Q10-koenzimmel, és szerencsére egyre elterjedtebb a belsőleges fogyasztása is
Azt már talán tudjátok, hogy erősíti a bőr ellenállóképességét, segít késleltetni a ráncok kialakulását, de számos pozitív hatása van még
Csökkenti az oxidatív stressz kialakulását, ezáltal védelmet nyújt a szabad gyökök ellen is
Védi a szív-és érrendszer egészségét
Jótékonyan hat az anyagcserére és energetizál
Erősíti az immunrendszert, hiszen erős antioxidáns hatású
Ami talán kevésbé ismert a Q10-zel kapcsolatban, hogy két formája van – a redukálatlan és a redukált.
Előbbinek a sejtek mitokondriumainak energiatermelésében van fontos szerepe, utóbbinak pedig antioxidánsként
Élelmiszereinkben mindkét változat megtalálható, azonban a redukált érzékeny a hőre, oxidációra, savas kémhatásra ezért táplálkozással a redukálatlan formához juthatunk hozzá, de egy enzim segítségével szervezetünk képes a redukált forma „előállítására” is
Ez azért is szuper, mert testünk képes a megfelelő egyensúlyt felállítani a Q10 két formája között
Vannak olyan termékek, amelyek vegánok számára is fogyaszthatóak, például az MCT olajban oldott Q10
Aki pedig nem növényi alapú étkezést folytat, annak akár a lazacolajban oldott Q10 is megfelelő lehet, mert ez még omega-3-mat is tartalmaz