Rheumatoid Arthritis
Rheumatoid arthritis
Az egyik legsúlyosabb mozgásszervi betegség, amit szintén a gyulladás idéz elő
Pontos oka nem ismert
•a genetikai fogékonyság közrejátszhat kialakulásában
•a betegség kialakulásakor az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot
Tehát az ízületi felszínt borító hártya gyulladás alá kerül, valamilyen külső tényező hatására (például vírusfertőzés, baktériumfertőzés)
A gyulladás fehérjék felszabadulásához vezethet és az idő múlásával sajnos a porcok és a csontok is sérülhetnek
Leggyakrabban a csuklók, a térdek, a kéz és a láb kisízületei betegednek meg, szimmetrikusan
A betegség két-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál és az egyik legjellemzőbb tünet a reggeli ízületi merevség, amely órákig is eltarthat
Hőemelkedéssel, fogyással, rossz közérzettel, csomók kialakulásával, csontritkulással és érelmeszesedéssel is együtt járhat a betegség
Mivel krónikus gyulladással jár, a rheumatoid arthritis is az autoimmun betegségek közé tartozik, mindenképpen olyan étrendet érdemes követni, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben
Emellett természetesen orvosi konzultáció, szükség esetén gyógyszeres kezelés segíthet a tünetek enyhítésén
Milyen ételek fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást?
olajos halak – az omega3 mindenki számára létfontosságú zsírsav, különösen gyulladás esetén
magvak – a mértékre vigyáznunk kell, mert a kalóriák száma is igen magas az olajos magvakban, egy maréknyi naponta fedezi a szükségletünket
gyümölcsök és zöldségek – citrusfélék, bogyós gyümölcsök
zöld levelesek, brokkoli
gyökérzöldségek – minél nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőlük
minőségi húsok – lehetőleg kerüljük a vörös húsok gyakori fogyasztását, mert növelheti a gyulladást
hüvelyesek – nagyjából egy bögrényi mennyiség, kétszer egy héten segít fedezni a növényi fehérje szükségletünket, mégsem terheli meg túlzottan a bélrendszert
alacsony glikémiás indexű (vagyis lassan felszívódó) szénhidrátok, mértékkel - árpa, bulgur, hajdina, köles, quinoa, rezisztens rizs, barna rizs
gyulladásgátló fűszerek - a gyömbér, a kurkuma és a fahéj rendszeres fogyasztása immunerősítő hatással is bír
A D-vitamin, probiotikumok és a kálcium pótlás szintén fontos lehet, azonban mindenképpen érdemes szakértővel egyeztetni
www.honu.hu