Zúza
Aki vidéken nőtt fel talán még emlékszik a Nagyi finom húslevesére tele finomságokkal zöldségekkel, csirkeaprólékkal, csirkelábbal, zúzával.. kinél volt hasonló a vasárnapi ebéd első fogása?
A zúza nem csak a húslevesben finom, akár ízletes pörköltet is készíthetünk belőle
Kiemelten figyeljünk a minőségére, lehetőség szerint próbáljunk háztáji, termelői zúzát vásárolni és mielőbb elkészíteni
A hagyományok szerint régen mérgezés, emésztési problémák esetén előszeretettel alkalmazták a zúzát gyógymódként – mivel felszívja a méreganyagokat és helyreállítja a gyomorsav egyensúlyát is
Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez, növekedéshez, valamint a haj-bőr-köröm hármas épségét és szépségét is jótékonyan befolyásolja
Szintén magas a szelén tartalma, így több fontos hormon és enzim termeléséhez is hozzájárul, és magas fehérjetartalmának köszönhetően a diétákba is beilleszthető
Elkészítésénél érdemes figyelni, hogy a fiatal csirkék zúzája nagyjából 40 perc alatt elkészül, míg az idősebb tyúkok zúzáját akár 2 órán át is kell főzni, hogy megpuhuljon