Fekete kagyló
A tenger ajándékai

Hozzávalók 2 főre
1 kg fekete kagyló (640kcal)
20 ml olívaolaj (177kcal)
1 fej vöröshagyma (28kcal)
4 gerezd fokhagyma (24kcal)
1 db citrom (28kcal)
200 ml bor (fehér, száraz)
1 evőkanál só
bors - fekete (tört)
1 csokor petrezselyemzöld (6kcal)
Elkészítés
Először ellenőrizzük, hogy a kagylók frissek, tömörek, és nagyjából mind zárva van. Kézzel szedjük le róla az oda nem illő dolgokat, és közvetlen a főzés előtt vízzel is átmoshatjuk. Ezt csak közvetlen főzés előtt tehetjük meg, mert az édesvíztől a kagylók elpusztulnak!
Csíkozzuk fel a vöröshagymát, aprítsuk fel a fokhagymát, és a petrezselyemzöldet. A citromot pedig cikkezzük fel.
Egy nagy fazékban kezdjük el hevíteni az olívaolajat, majd tegyük vele a vöröshagymát, és egy-két percig fonnyasszuk. Ezután mehet bele a szeletelt fokhagyma.
További 1 perc múlva tegyük bele a kagylókat, a fehérbort, a citromgerezdek felét, és a sót.
Törjünk rá kevés borsot, szórjuk rá a petrezselyemzöldet, és magas hőfokon fedő alatt pároljuk kb. 5-7 percig.
Közben egyszer keverjük át óvatosan, vagy a fedő levétele nélkül rázogassuk néha.
Ha a kagylók kinyíltak, el is készült a fehérboros feketekagyló! Ne pároljuk túl, mert akkor kemény, gumis lesz a kagyló. Frissen, a megmaradt citromgerezdekkel petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Tápanyagtartalom: 1063 kcal, 27g zsír, 40 g szénhidrát, 124 g fehérje