Vigyük magunkkal az ebédet, avagy főzzünk legalább 3 napra előre

Főzni több napra?
Ha most kezdtél életmódváltásba talán furcsa lehet, hogy dobozolsz és akár több napra készíted el az ételt. De 2 hét alatt minden szokássá válhat és később már az ellenkezője lesz a furcsa. Bizony, ha egészségesen szeretnénk élni akkor a legbiztosabb az amit saját magunk készítünk el. Néhány apró trükkel még meg is könnyíthetjük a saját dolgunkat, sőt, akár költséghatékonyabbak is lehetünk.
Első lépés a tervezés:
- Milyen húst/ húsokat készítünk?
- Hány főre készítjük az ebédet?
- Férfiről vagy nőről van szó?
- Mit ír elő az étrend?
Második lépés az előkészület:
- A húsokat, zöldségeket megmossuk megtisztítjuk. Ha már minden konyhakész állapotban van csak elő kell melegítenünk a sütőt és általában 170 fokra melegítem elő a sütőt, az a húsok, zöldségek nagy részének tökéletes.
Harmadik lépés:
- a sütés. A legpraktikusabb a légkeveréses sütő, ugyanis egymás alá pakolhatjuk a tepsiket és akár egyszerre is sülhet a finom ételünk. Amennyiben az étrendünk engedi akkor főzhetünk a zöldségekhez és húsokhoz rizst, krumplit, fehérjében gazdag tésztákat, kuszkuszt, quinoát stb.
Negyedik lépés:
- dobozolás. Amint megsültek az ételek hagyjuk őket kihülni és már rendezhetjük is az ételeket az étrendnek megfelelő mennyiségben. A dobozok nagyon könnyen elférnek a hűtőnkben és reggel nincs más dolgunk csak eltenni és vinni magunkkal.
Tippek/Trükkök:
Húsok: csirkemell, csirkecomb (bőr nélkül), belsőségek (pl. csirkemáj), sertéskaraj, marhahús stb.
Zöldségek: brokkoli, paradicsom, padlizsán, spárga, újhagyma, sárgarépa, gomba, cukkini... minél színesebb annál jobb.
Ha 3 napra ugyanazt a húst tervezted, fel tudod dobni az ételt, hogy minden napra másfajta zöldséget csomagolsz, valamint egy két öntet is segíthet.
Öntet: sovány joghurtból, fokhagymából, uborkából tzatzikit készíthetsz. Balzsamecetes öntet. Fontos, hogy mértékletesek legyünk, ne ússzon az ételünk az öntetben, mert sajnos ezeken nagyon könnyen elcsúszhat az étrend.